fredag 14 september 2012

Nikon D40 Digital Kamera Test Inställningsmöjligheter

Nikon D40 Digital Kamera Test Inställningsmöjligheter
Nikon D40 | Digital Camera Review | Inställningsmöjligheter
I motsats till Nikon D80 och säkert D200, har D40 bara några inställningsmöjligheter. Men vi talar då också om en helt annan kategori användare. Där de första två kameror blir använda av mycket erfarna fotografer, siktar Nikon D40 på den mindre erfarna fotografen som föredrar användarvänlighet. Dessutom skulle den här typen av användare bara bli distraherade och osäkra av så många möjligheter. Och för att vara ärlig så fanns det ingenting som jag riktigt saknade. Alla viktiga inställningsmöjligheter finns till förfogande och t.o.m. mera. I själva verket kunde jag göra allt det jag ville och jag kände mig inte begränsad.
Nikon D40 | Digital Camera Nikon D40 | Digital Camera
Nikon D40 DSLR kamera - INFO-knappen & Meny
Nikon D40 skiljer utmärkt på saker som man behöver ändra ofta eller mindre ofta. Första gruppen är direkt tillgänglig under INFO-knappen och den syns också kontinuerligt bak på skärmen. Den andra gruppen hittar du i menyn som är uppsatt mycket översiktligt. Olika färger anger var du befinner dig i menyn. Du kan även ange om du vill se flera eller färre personliga inställningar. Jag kan föreställa mig att när du just börjat med fotografi att du inte vill bli uttröttad av en överdos av inställningar. Om du tycker att vissa saker är viktiga eller inte alls är viktiga, kan du regla det själv. I själva verket går det att bestämma hela menyn själv. Det är en riktig lyxig tillämpning och det är säkert nåt som jag önskar i flera kameror. Rätt och slätt en hyllning för Nikon!

Nikon D40

Nikon D40 SLR - Retuscheringsmeny & D-lighting funktion
Det går för långt att gå igenom all menyfunktioner. Det finns mer än tillräckligt för den börjande och mer erfarna fotografen. Retuscheringsmenyn är speciell för med den går det att anpassa ett foto redan i D40n. Då blir alltid en kopia gjord i JPEG. Källan förblir alltså intakt, så som det hör. En av de mest påfallande funktioner är D-lighting. Den är speciellt händig vid riktig höga kontraster som t.ex. ett foto av en terras med en mörk interiör, taget utifrån. Det finns tre nivåer: måttlig, normal och hög. Beroende på nivån görs de mörkare delarna i fotot ljusare och de ljusare delarna mörkare. Resultatet är ett foto med kanske lite mindre kontrast men överallt syns någonting. Med D-lighting kan du egentligen trolla fram vad dina egna ögon väl kan se, men vad som bildsensorn inte direkt ser. Dynamiska omfånget av sensorn är nämligen mycket mer begränsad än det av dina ögon. Helt utan problem går det förståss inte. Förutom minskningen av kontrast, fastän det är ordnat riktigt bra, kan det synas mera brus i de mörka delarna av fotot. Men också där i finner Nikon D40 en utmärkt balans.

Nikon D40 digitale SLR kamera - Bild i bild funktion
Mycket speciell är också bild i bild funktionen. Den fungerar bara om du fotograferar i RAW (Nikon kallar det NEF) och resultatet är också en NEF fil. Det är synd att det inte är möjligt i JPEG. Funktionen fungerar mycket enkelt. Du väljer två bilder och kameran monterar dem bägge ovanpå varandra. Förutom den här speciella funktionen har man möjligheten i retuscheringsmenyn att ta svart-vit/sepia foton, eller att använda ett färgfilter. Och så finns det röda ögon reduktion och så kan du dessutom göra ett utsnitt ur ett foto. Det lönar sig att leka med de här möjligheterna, de kan verkligen vara till nytta.

Nikon D40 digital reflexkamera - ISO känslighet
En av de viktigaste inställningar är ISO känsligheten. Den bestämmer slutartiden och bländaren och således också om du kan ta ett skarpt eller ett oskarpt foto. Ju kortare slutartiden desto mindre chansen att man får ett oskarpt foto. Nackdelen av ett högt ISO värde är att det snabbt framträder brus. Nikon D40 kan gå upp till ISO 3200; den här känsligheten antyds som Hi-1, vilket betyder att det inte är ett kalibrerat värde. Standard har D40 en känslighet av ISO 200 till ISO 1600. Tyvärr fattas ISO 100 vilket är en känd egenskap av den använda bildsensorn. Nikon D40 har verkligen presterat förträffligt. Nikon har först nu riktigt grepp om bildsensorn. T.o.m. vid ISO 1600 ser man knappast nåt brus. Endast vid långa tider och egala partier ser man litet brus. Och den är inte underlägsen deras stora konkurrent Canon. En av de fördelar av att inte ha så många pixlar är att ljuskänslighetens del är större vilket ser till att du mindre snabbt får problem med brus. Mera pixlar är alltså inte alltid bättre. Jag har tagit flera foton i ISO 1600 för att inte förstöra bildens sfär och för att inte behöva använda en störande blixt. Det här medförde en efter en utmärkt användbara bilder, t.o.m. överraskande bra.

Nikon D40 nybörjar SLR kamera - Vitbalans
Också med vitbalansen har Nikon D40 knappast några problem. Bara i användningen av ljus med en glödlampa felar den automatiska vitbalansen rätt ofta. Den ger en för röd (varm) bild. Om du ställer in vitbalansen på glödlampa, får du en ganska noggrann balans.
Du kan eventuellt justera vitbalansen men det mest noggranna sättet är att ställa in vitbalansen manuellt. Nikon förtjänar en stor komplimang när vi ser hur simpelt de har tillämpat allt. I menyn kan du ange om du väljer för manuell vitbalans p.g.a. ett redan existerande foto, eller om du vill använda ett nytt foto. Om du väljer för ett nytt foto då riktar du kameran på en bit vitt papper och trycker du ned avtryckaren. Om bilden är bra, utan att behöva lagra bilden, syns meddelandet att kameran har ’mottagit data’ och då är vitbalansen gjord. Samtidigt blir vitbalansen också inställd på manuellt så att du inte glömmer det. Så simpelt att jag undrar varför inte varenda fabrikör tillverkar sina kameror på det här viset.

Nikon D40 DSLR kamera - Autofokus & Ljusmäting
Både för autofokusen och ljusmätningen erbjuder Nikon D40 tillräckligt med möjligheter. Standard väljs det för ett brett autofokusfält varvid alla tre sensorer fungerar som en sensor. Kameran fokuserar då på den närmaste punkten. Dessutom går det att välja fokuseringspunkten själv och då har du en såkallad dynamisk autofokus till förfogande. Då fokuserar kameran sig på punkten som användaren har valt, men om motivet rör sig till en annan fokuseringspunkt tar den beträffande punkten över fokuseringen. Dessutom går det att välja om fokuseringen gäller en gång eller om den fungerar kontinuerligt eller att Nikon D40 växlar mellan båda lägen beroende på rörelsen av motivet. Mera möjligheter behövs egentligen inte. Samma gäller också för ljusmätningen. Förutom matrixmätningen som ger utmärkta resultat i 99%, kan du också välja för en centrumvägd mätning eller för spotmätning. Men med de här måste man lära sig att jobba med.

Nikon D40 digital SLR kamera - AdobeRGB färgrymd
Förståss går det att ställa in underdelar som skärpning, mättnad, kontrast och färgrymd. Riktigt lyxigt för en nybörjarkamera som D40 är möjligheten att ta foton i AdobeRGB färgrymden. Speciellt för människor som arbetar mycket med bildredigering är det till nytta. Själv ställer jag in allt så neutralt som möjligt, vilket är i AdobeRGB ,så att jag kan göra så mycket som möjligt på efterhand. Men om du aldrig bearbetar dina bilder på en dator är det smart att testa vilket läge passar dig bäst.

Nikon D40 SLR kamera - Förinställda lägen & Grönt läge
Erfarna fotografer tycker ofta att gröna läget och förinställda lägen på kameran är de såkallade ’idiotlägen’. Men i praktiken ser jag att flera användare av dylika kameror använder de här lägen. Det är ju mycket händigt därför att man inte behöver tänka efter vad man gör. Däremot har du mycket mindre kontroll. Jag rekommenderar att lära dig P, S, A eller M läget så snabbt som möjligt. Då vet du vad du håller på med och då har du mera kontroll och är det roligare att fotografera. Men till en början ger motivprogrammen en utmärkt start, eller så är de en bekväm lösning om du inte vill tänka efter. Ett nytt läge är ’blixten av’. När du använder gröna läget fäller blixten upp automatiskt vilket ibland är mycket irriterande. Då mistar du nämligen det automatiska ISO läget och just det får du tillbaka i ett nytt förinställd läge. Det är en korsning mellan P läget och gröna läget. Ett ytterst meningsfullt tillägg.

Nikon D40

Nikon D40 digital SLR - Utmärkt bildkvalitet
Allmänna bildkvaliteten som Nikon D40 ger är utan vidare utmärkt och fast vi redan var övertygade av faktumet att pixlar inte betyder bättre bildkvalitet bevisar Nikon D40 det en gång till. En efter en kan vi göra allt med bilderna som vi önskar. Om det nu handlar om bildredigering, delutsnitt eller om du vill trycka av på stort format, Nikons D40 ger oss rikligt med information. Kvaliteten av bildsensorn har förbättrats mycket och det syns i bildkvaliteten. Den som vill få allt ut ur bilden kommer att leka med NEF filer, fast JPEG kvaliteten kommer att övertyga de flesta användare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar